Uitstap Wezemaal

Op zaterdag 25 augustus 2012 worden voor de negende keer op rij de Wezemaalse wijnfeesten georganiseerd. Daarmee wordt een traditie uit de eerste helft van de 19e eeuw terug in leven geroepen. Wezemaal was in die periode gekend als wijndorp. Niet minder dan 32 ha wijngaarden sierden de zuidflank van de Wijngaardberg.

In 1999 werden er terug enkele wijngaarden aangelegd op de Wijngaardberg door de vzw Steenen Muur. De wijn die ze maken kan men proeven in de wijnkelder onder het oud gemeentehuis van Wezemaal. Tijdens de wijnfeesten wordt er niet alleen Wezemaalse wijn aangeboden maar worden tevens alle professionele Hagelandse wijnboeren uitgenodigd om er een eigen wijnstandje op te bouwen.

De wijnfeesten vinden plaats midden in het dorp van Wezemaal. Zoals dat op de meeste wijnfeesten het geval is koopt men bij aanvang een fraai wijnglas . Hier is het glas versierd met het embleem van de Wezemaalse wijnfeesten . Men mag het achteraf als souvenir mee naar huis nemen. Het kost € 6,00 en men krijgt er al direct 5 gratis bonnetjes bij waarmee men op de diverse wijnstanden verschillende wijnen kan proeven. Nadien kan men volop wijn drinken aan € 1,50 per glas.

We vertrekken om 9 u 30 op de parking achter de kerk( chirolokalen) met de bus richting Wezemaal. Vooreerst gaan we een wijnkelder bezoeken met een degustatie van een viertal wijnen. De liefhebbers kunnen een “klein” bezoekje brengen aan de wijngaard die gelegen is achter de kerk.

Nadien gaan we de wijnfeesten bezoeken waar we een maaltijd gaan nuttigen bij “Boeres” (herberg “In de Ster”). Gelegen onder de kerktoren van Wezemaal. Deze maaltijd is een buffet waar we keuze hebben tussen Ballekes, Stoofvlees, Pensen, Ribbekes….enzovoort.

Kwestie van de kostprijs zal de wijndegustatie in de voormiddag, het middagmaal en een paar drankjes, voor de leden 20 euro kosten, niet leden betalen 25 euro.

Nog niet voorzien is het wijnglas met de drankbonnen omdat natuurlijk iedereen vrij is om dit aan te kopen (je kan dit ook huren). Hierover meer uitleg in de bus die zoals gewoonte door de kas word betaald.

De terugreis is voorzien vanuit Wezemaal rond16u30. We hopen (na een pitstop ) terug te zijn te Opstal tussen 19 en 20 uur.

Inschrijvingen voor deze uitstap graag voor 20 augustus.